Positief

Positief

Het is een hele mooie zonnige dag, zo eentje waarop thuiszitten gewoonweg geen optie is. Ook meneer Smid kan de verleiding van het lekkere weer niet weerstaan en gaat erop uit. Het plan is om met de scootmobiel een rondje park te doen en dat af te sluiten met een kopje koffie bij het café bij de vijver in het midden van het park. Hij heeft er echt zin in.

Maar dingen gaan lang niet altijd zoals gepland. Aanvankelijk gaat alles goed. Meneer Smid geniet van de ontluikende natuur in het park, de blije spelende kinderen en de vrolijk rondrennende honden. Helaas neemt de dag een onverwachte wending als het voorwiel van zijn scootmobiel vast komt te zitten in een gat in de weg. Als gevolg daarvan valt de scootmobiel om en komt meneer ongelukkig terecht, waarbij hij flink wat botbreuken oploopt. 

Geluk bij een ongeluk is dat er veel mensen in het park zijn die het ongeluk zien gebeuren en onmiddellijk te hulp schieten. Een van hen is een dokter, die snel de leiding neemt. Zij weet precies wat er moet gebeuren en zorgt dat hij niet wordt verplaatst, wat vanwege de botbreuken heel verstandig is. De dokter blijft bij hem tot meneer Smid veilig met een ambulance naar het ziekenhuis wordt gebracht.  

Een ongelukkige val, botbreuken en een ziekenhuisopname zijn voor niemand een pretje maar voor een 90-plusser is het ronduit levensbedreigend. De eerste dagen na de opname zijn heel zwaar voor meneer Smid. Hij heeft veel pijn en raakt verzwakt. Zijn kinderen vrezen het ergste.

Maar meneer geeft de hoop niet op. Zijn lijf is gebroken, maar zijn levenszin niet. Ondanks de pijn en tegenslag is en blijft hij vastbesloten om te herstellen en weer op de been te komen. Hij praat zelfs al over wat er moet gebeuren als hij weer naar huis gaat. Maar na een paar weken ziekenhuis gaat hij eerst verder herstellen in een zorghotel, want nu alleen thuis zijn is nog geen optie. Dat besef heeft hij zelf ook.

De valpartij was een onverwachte schok voor meneer en zijn omgeving die hem vanwege zijn positieve instelling als het ware een soort eeuwigheidswaarde toedichten. De pijn en de beperkingen die hij nu voelt zijn heel vervelend, maar breken hem niet. Zijn positieve levenshouding is niet getemperd, wat hem de bijnaam ‘SupermanOpa’ oplevert van zijn kleinkinderen. 

Iedereen in zijn omgeving is misschien niet verbaasd dat hij ervoor kiest om de situatie te accepteren en zich te richten op zijn herstel, maar de snelheid waarmee dat gebeurd verrast iedereen. Zijn wilskracht en vastberadenheid zijn bewonderenswaardig en inspirerend voor de mensen om hem heen.

De weg naar herstel is lang, pijnlijk en bij tijd en wijle moeizaam voor meneer Smid. Maar met intensieve revalidatie en fysiotherapie werkt hij hard aan het versterken van zijn spieren en het herstellen van de gebroken botten. Stapje voor stapje gaat het beter. Ondanks de fysieke en emotionele uitdagingen blijft hij altijd optimistisch en goed gemotiveerd.

Zijn positieve instelling en doorzettingsvermogen zijn zijn grootste troeven in deze periode van herstel. Daarmee groeit meneer Smid al snel uit tot een inspirerend voorbeeld voor collega-patiënten in het zorghotel, waar hij inmiddels verblijft. Zijn instelling geeft anderen de kracht om ook door te zetten in moeilijke tijden. Hij leert hen dat zelfs in de donkere momenten van het leven, er altijd hoop en veerkracht is om op voort te bouwen.

Zijn verhaal bewijst weer eens dat een positieve levensinstelling onmisbaar is bij het omgaan met tegenslagen. Ondanks de ongelukkige valpartij, de pijnlijke verwondingen, lange opname en herstel die hij moet overwinnen, toont meneer Smid de wereld dat het ook op hoge leeftijd mogelijk is om te herstellen en verder te leven. Accepteren, doorgaan en nooit opgeven, is zijn devies en het werkt. Daar kan menigeen een voorbeeld aan nemen. 

Dit blog is geschreven in opdracht van Optimaal Zorg.