Moestuin

Dit blog is geschreven in opdracht van Optimaal Zorg.

Blozende appels, diverse kolen, aardappels en nog veel meer. Het glimlacht mij allemaal toe vanuit de marktkraam bij de deur van het verzorgingshuis waar ik met enige regelmaat kom. ‘Alles komt vers uit eigen tuin’ melden de verkopers, die tevens bewoners zijn van het tehuis. ‘We hebben het helemaal zelf gekweekt’.

Het kopen van verse groenten direct van de kwekers langs de openbare weg op zichzelf niet zo bijzonder. Maar wel als kwekers allemaal 75+ zijn, in een verzorgingshuis wonen midden in de stad en gebruik maken van een stok, rollator of rolstoel. De verkopers zijn drie van de negentien ‘tuinoudjes’, zoals ze zichzelf noemen, die her en der in de tuin van het tehuis kleine moestuintjes zijn begonnen.

‘Tijdens corona verveelde ik mij. Ik zat veel op het balkon en keek naar buiten’, vertelt initiatiefnemer meneer J. (82). ‘Op een gegeven moment viel het me op dat er vele plekjes waren in de tuin die zeer geschikt zouden zijn als moestuintje’. Hij kan het weten, want hij heeft z’n hele leven gemoestuinierd. ‘Als we meer dan twee keer per maand groente moesten kopen was het veel; we hebben met ons gezin eigenlijk altijd van onze eigen tuin gegeten’.

Daarom deed hij een voorstel aan de activiteitenbegeleiding van het tehuis en die waren meteen enthousiast. ‘Samen zijn we gaan kijken waar moestuintjes konden komen, of er nog meer bewoners waren die mee zouden willen doen en wat we allemaal zouden kunnen kweken, want een goede voorbereiding is het halve werk’, aldus meneer.

In minder dan geen tijd waren er gegadigden voor de 19 minimoestuintjes. ‘En er staan zelfs 7 mensen op de wachtlijst. Er wordt nog overlegt met de gemeente over het gebruik van wat gemeentegrond grenzend aan de tehuistuin, zodat iedereen mee kan doen. Dat zou geweldig zijn. In de tussentijd helpen de wachtlijsters de tuiniers. Samen tuinieren is leuk, lekker en gezond’.

De andere verkopers bevestigen dat. ‘Je moet actief aan de slag als je een moestuin hebt. Weer of geen weer. Grote of kleine tuin, het onkruid moet worden gewied. Zaadjes moeten worden geplant en de oogst gaat niet vanzelf. Maar het is alle inspanning meer dan waard. Kijk maar naar het resultaat’.

Veel van de groenten en fruit uit eigen tuin wordt gebruikt voor eigen consumptie, delen met familie en vrienden en geregeld ook in de keuken van het tehuis. ‘Maar de combinatie van veel regen en goede temperaturen heeft er deze zomer toe geleid dat er heel erg opbrengst was. Veel meer dan we zelf konden gebruiken en daarom staan we hier met ons kraampje’.

Met de opbrengst wordt nieuw, aangepast tuingereedschap gekocht en natuurlijk zaai- en plantgoed. ‘Want ook voor mensen voor wie een moestuintje geen optie is, zijn er mogelijkheden om toch mee te doen. Zo hebben we al diverse mensen geholpen aan kleine kruiden- of aardbeien tuintjes voor op het balkon. Dat is toch hartstikke leuk?!’

Zeker weten!

Schuiven naar boven