Alarmering

Dit artikel is geschreven in opdracht van Optimaal Zorg

Vallen in huis blijkt een van de grootste risico’s voor ouderen om verwondingen op te lopen, niet zelden met ernstig letsel of zelfs de dood tot gevolg. Dat is een schrikbarende gedachte. Het geeft ook het belang aan van snelle hulp bij noodsituaties. 

Veel ouderen zijn kwetsbaar en geregeld, ook afhankelijk van de hulp van anderen. In noodsituaties kan het letterlijk van levensbelang zijn dat er snel hulp wordt geboden. Dat kan zo maar het verschil betekenen tussen herstel en blijvende schade en leven en dood. Een belangrijk hulpmiddel is een alarmeringssysteem waarmee ouderen snel hulp kunnen inschakelen.

Ouderen hebben nu eenmaal een verhoogd risico op een noodsituatie, zoals een valpartij, een hartaanval of een beroerte. Bij acute noodsituaties telt elke minuut. Een alarmeringssysteem biedt ouderen een extra veiligheidsnet en gemoedsrust. Zo kunnen ze langer veilig en zelfstandig blijven wonen omdat ze weten dat zij als het nodig is met één druk op de knop hulp kunnen inroepen. En dat is niet alleen voor de oudere zelf, maar zeker ook voor zijn of haar naasten een geruststellende gedachte. 

Er zijn verschillende typen alarmeringssystemen voor ouderen. Een persoonlijk alarm werkt met een draagbare zender in de vorm van een hanger, die ouderen om hun nek dragen. Met een druk op de knop maakt de drager contact met de alarmcentrale, die vervolgens de nodige hulp inschakelt. 

De spraakgestuurde alarmering werkt met spraakherkenning. Ouderen kunnen met hun stem contact maken met de alarmcentrale en zo hulp inschakelen. Weer een andere optie is een valalarm dat automatisch wordt geactiveerd als het systeem de val herkent. Een automatisch alarmeringssysteem is gekoppeld aan verschillende sensoren in huis. Als er bijvoorbeeld gedurende een bepaalde tijd geen beweging meer wordt waargenomen, gaat er automatisch een melding naar de alarmcentrale.

De keuze voor een passend alarmeringssysteem is belangrijk. Verschillende overwegingen spelen een rol. Zoals de betrouwbaarheid: kies altijd voor een systeem met een goede reputatie en dito ondersteuning. Ook het bereik van het alarm is van belang. Vraag hoe groot het bereik is van het systeem en probeer dat ook uit. Het is goed te weten waar de grenzen zijn. 

Uiteraard speelt ook de prijs een rol: er zijn veel verschillende typen systemen op de markt, die flink variëren in prijs. Als er sprake is van abonnementskosten vergeet dan vooral niet om te checken wat allemaal wel en niet is inbegrepen. Ook is het goed om te weten wat de installatie kost en waar je allemaal voor betaald.  

Alarmeringssystemen kunnen ouderen een extra veiligheidsnet bieden in noodsituaties. Het is daarom belangrijk dat ouderen beschikken over een betrouwbaar systeem dat past bij hun persoonlijke situatie en behoeften. Door goed geïnformeerd te zijn over de verschillende opties en zorgvuldig een keuze te maken, kan de veiligheid en gemoedsrust van ouderen worden vergroot.

Schuiven naar boven